Breaking

Amphitheater Cogeco Trois-Rivières Quebec

The project is the result of an open and anonymous architectural competition to design a new 10,000 seat outdoor summer amphitheater for the city of Trois-Rivières, Quebec.

Photo Adrien Williams

The competition challenged architects to propose a landmark design of an international scope, comparable to the Sydney Opera House fronting the water.

Photo Adrien Williams

After the closing of the Tripap paper mill in 2000 located on a site between the historic downtown and the waterfront, the City of Trois-Rivières cleared the abandoned industrial site to make way for a new urban redevelopment project called Trois-Rivières-sur-le-Saint-Laurent. The site, at the junction of the Saint-Lawrence and Saint-Maurice Rivers, was to give the population regained access to the waterfront.

Photo Adrien Williams

The quality of the location, in connection with the Harborfront Park, the downtown streets, the Saint-Lawrence River and Saint-Quentin Island, called for a grand gesture. Several planned infrastructures (promenades, boardwalks, public spaces, cultural facilities) are to serve as an anchor at the crossroads of one of the most important waterways in North America and the Saint-Maurice River. The project’s centerpiece is a new outdoor 10,000 seat summer amphitheater.

Photo Marc Gibert

The City demonstrated the will to make the redevelopment project an example of how a community can redeploy itself around a project combining living environment, working, leisure and culture. For the realization of the amphitheater, the municipality chose to proceed by way of an architectural competition to obtain a building of international scope.

Photo Marc Gibert

The competition was seen by the City as a unique opportunity to select a quality building by challenging architects to submit innovative solutions. It was also an opportunity to examine, with experts convened by jury, concrete architectural solutions that aim at making the future amphitheater a unifying project that will consolidate and mark the development of Trois-Rivières.

Photo © Marc Gibert

The challenge was to create a landmark with an initial 34 M$ budget. In order to achieve this, the architectural parti exploited a fundamental core element of the program: a roof that protects the public from the rain. Intended in the program as a low element, limited to the fixed seating area, it was raised at the level of the fly tower to embrace it and extended beyond its initial limits to form an 80 x 90 meter rectangle on the horizon.

Photo Adrien Williams

To make it appear as thin as possible, the sides taper to terminate with a bent 6.4 mm thick galvanized steel plate. At its central area, the roof is 6 meters thick, housing catwalks that give access to technical galleries for stage equipment and lighting.

Photo Adrien Williams

Located in an open site, the amphitheater has no single front façade. Symmetry was used as a geometric strategy to address its context, in the principle of Palladio’s Villa Rotonda. Eight slender steel columns, 850 mm in diameter, 26 meters high, give the roof a stately while open appearance, with crossing views on the Saint-Maurice River through the auditorium.

Photo Adrien Williams

Red and black express its function. The fly tower, an expansive space facing des Draveurs Avenue leading to the amphitheater, is clad with aluminum vertical panel painted in three tones of red. The roof soffit, in a last minute decision, was painted a bright red. At night, it turns into a glowing inverted curtain, lit by recessed projectors at the base of the silver painted columns.

Photo Adrien Williams

The amphitheater is being used as a cultural summer venue operating from May to September. It has the capability to present high capacity live shows that attract large audiences as well as more intimate presentations like to local symphonic orchestra or the jazz festival.

Photo Adrien Williams

During the winter months, a monumental thermal door closes the stage opening. Interior spaces can thus host exhibits, public meetings and a winter programming for a capacity of 700.

Photo Adrien Williams

CREDITS AND DATA

Name of the project/Amphithéâtre Cogeco/Location/100 Avenue des Draveurs, Trois-Rivières, Quebec, Canada/Client/City of Trois-Rivières, Quebec, Canada

PROJECT

Competition winner and design architect

Atelier Paul Laurendeau / www.paullaurendeau.com

 

Executive architect

Paul Laurendeau | François Beauchesne | architectes en consortium

(with: Boris Morin-Defoy, Renée-Claude Langlois, Erwan Le Diraison, Gabriel Ostiguy, Claude de Passillé, Robert Mailhot, Étienne Paradis, Maxime Gervais, Joannie Desrochers, Nathalie Lord)

 

 

CONSULTANTS

Theater consultant for the architect

Guy Simard

Theater consultant for the client

Trizart Alliance

Acoustics

Octave acoustique Inc.

Lighting design

Éclairage Public

Structural engineering

Stantec (formerly Dessau)

Pluritec

Electro-mechanical engineering

Stantec (formerly Dessau)

Code

Technorm Inc.

Graphic design and signage

Bureau Principal

 

CONTRACTORS

Owner-builder

City of Trois-Rivières

Project management

Groupement Dessau Pluritec (Verreault)

 

SUPPLIERS / SUB-CONTRACTORS

Steel structure:

ADF Group

Steel façade and soffit cladding:

Revêtements de La Capitale

Curtain walls:

Kawneer

(installed by Vitrerie Laberge)

Metal fabrications:

Soudex Inc.

Roofing membrane:

Soprema

Fixed and removable seats:

Sièges Ducharme

Exposed concrete floors:

Coffrages Mégaforme

Woodwork, carpentry and stage floor:

Menuiserie Légaré

Paint:

Benjamin Moore

Akzo Nobel – International

Rubber floors in the dressing rooms:

Mondo rubber

Movable thermal stage door:

Show Canada

Stage fly system:

JR Clancy

Elevators:

Ascenseurs Lumar

Cross laminated timber (wood letters):

KLH Massivholz GmbH

 

Schedule

Competition launch: September 21, 2010

Selection of winning architect: April 4, 2011

Schematic Design: November 2010 – July 2011

Design Development: July 2011 – March 2012

Construction documents: November 2011 – June 2015

Ground-breaking: May 2012

Completion (building): July 14 2015

Completion (site and letters): October 2016

 

General data

total floor area: 12,500 square meters, including exterior auditorium and lawn

roof thickness: 25 mm at edges, 6 meters at center

roof surface: 80 meters by 90 meters

columns dimensions: 26 meter high, 850 mm diameter

number of seats: 3,500 fixed seats + space for 5,200 people on grass lawn beyond

Trois-Rivières signage: 6 meter high cross laminated timber letters

construction cost: 41 million Canadian dollars

 

Photographers

Adrien Williams

www.adrienwilliams.com

 

Marc Gibert

www.adecom.ca

Leave a comment

Your email address will not be published.


*