Breaking

Maison de la Culture-Media Library, Creating Flexibility and Sobriety  

The renovation of this old traditional house into a house of culture was the opportunity to redefine two public spaces and link them together. The aim of the project is to create an interaction between the important Ange Denis place to the east and the small courtyard to the West. The main architectural intervention was  to open the Eastern facade, which was totally closed.

The existing  construction  is composed of a main building, and two secondary elements  on each side, both are two storeys high. All the service spaces are gathered in the main building to free the wings  of the building for the four required functions. Flexibility, sobriety and respect for the existing building summarize the goals of this rehabilitation project.

On the ground floor, in the southern wing, a third place space is created, it is an informal spa that allows interactions between the visitors of the building . To the north, a multipurpose space will host conferences, expositions and concerts. On the first floor, the media library is divided between a reading room for adults and a playing and reading room for children.

The old stone walls are left apparent inside the library, the ground flooring is dark concrete and sometimes perforated metal for acoustic performances, above, an oak floorboards flooring  offers a cosy atmosphere to all the reading are as, also, a wood  fiber ceiling was chosen for acoustic comfort.

In the yard behind the new house of culture, tiles were  saved  from the existing building to compose a calm public space sheltered from  the road.

Location: Saint-Pierre-de-Plesguen, France

Architect: Atelier 56S architectes

Web : www.atelier56s.com

Client : Municipality of Saint Pierre de Plesguen

Function: Média Library

Area : 400 m²

Price: 700.000 € HT

Completion : 07.2017

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*