Breaking

PULS New Headquarters in Munich by Evolution Design

Evolution Design has created the new headquarters for German engineering company PULS in Munich, Germany.

Reception

Meeting Hub Amphitheatre Meeting Space

Meeting Hub Coffee Point

Meeting Hub Coffee Point

Meeting Hub Lounge

Meeting Hub Lounge

Meeting Hub Creative Space

Meeting Hub Ceative Space

PULS is a medium-sized business that specialises in creating high quality DIN rail power supplies. The company took the opportunity of changing their premises for a complete modernisation and digitalisation of their workspace in order to retain their market leadership and compete more effectively with global players.

Meeting Hub Collaboration Room

Meeting Hub Collaboration Room

Meeting Hub Cafeteria

Meeting Hub Cafeteria

Meeting Hub Cafeteria

Meeting Hub Cafeteria

Board Meeting Room

Board Meeting Room

HR led design

PULS has a reputation for innovation and significant investment in R&D and considers its employees to be key to its on-going success. Therefore, the HR department introduced a new social collaboration platform – a tool for more agile and transparent knowledge sharing – and commissioned a new staff centred workplace design. Evolution Design was tasked with creating an environment that moved the company culture away from ‘islands of lonely workers’ towards a ‘networked community’.

Board Meeting Room

Coffee Point Board Meeting Room

Office Collaboration Space

Office Collaboration Space

Office Collaboration Space

Office Informal Meeting Room

Office Informal Meeting Room

Office Informal Meeting Room

Village with neighbourhoods

The new work environment is developed around the concept of a small village. Each team is located in a distinct neighbourhood, with individual colours and a bold graphic concept defining and demarcating the space.

Office Space

Office Small Meeting Room

Office Small Meeting Room

Office Small Meeting Room

Office Small Meeting Room

Office Collaboration Space

Staircase to Meeting Hub

Staircase to Meeting Hub

Staircase to Meeting Hub

The design focuses on bringing together different departments to foster teamwork – with engineering, manufacturing and IT specialists now closely connected to sales & marketing, HR, and senior management.

Meeting Hub Collaboration Room

Meeting Hub Collaboration Room

Office Small Meeting Room

Office Small Meeting Room

Office-Office Space

Office-Office Space

Engineering motifs are used to create bespoke illustrations, which give the space an individual feel and help create a sense of belonging and identity.

Relax and Powernap Lounge

R&D Coffee Point

R&D Coffee Point

R&D Informal Meeting Room

R&D Informal Meeting Room

R&D Collaboration Space

R&D Collaboration Space

R&D Collaboration Space

R&D Collaboration Space

R&D Collaboration Space

Individual desks

Based on staff feedback, PULS decided against adopting a hot desking model and instead assigned individual desks to each staff member. But the overall area devoted to individual workplaces was reduced, delivering more floor space for communal areas for collaborative working. Now these include a large central amphitheatre, a café and both formal and informal meeting spaces: lounges, coffee points, meeting pods and creative rooms in which to connect and exchange ideas.

R&D Informal Meeting Room

R&D Informal Meeting Room

R&D Small Meeting Room

R&D Small Meeting Room

R&D Room

Success through company culture

The new approach is driving cultural change, with teams reporting a significant increase in internal communication, particularly between R&D and other departments. The company has also seen a rise in spontaneous informal meetings, known to be one of the key indicators of success in R&D innovation.

Bathroom

Bathroom

Wall Graphic

Wall Graphic

Office Wall Graphic

Office Wall Graphic

Along with helping foster innovation and boost team spirit, the new spaces are also enhancing PULS’ values and culture. And by differentiating it from other engineering companies, the design is playing a part in helping the company to attract new talent.

 

FACTS AND FIGURES

Client

PULS GmbH

Elektrastrasse 6

81925 Munich

Germany

http://www.pulspower.com/

Size

Floor Area: 3’330 m2

Completion

March 2017

 

Design Team

Tanya Ruegg, Stefan Camenzind, Claudia Berkefeld, Natalia Maciejowska, Kate Lasikowski

Photography

Peter Wuermli

 

Awards

HR Excellence Awards 2016

EVOLUTION DESIGN

Samariterstrasse 5

8032 Zurich

Switzerland

Phone +41 44 253 95 00

pr@evolution-design.info

http://www.evolution-design.info/

https://www.facebook.com/evolution.design.zurich

https://www.linkedin.com/company/evolution-design-switzerland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*