Breaking

Sustainable transformed office The Core wins two Frame Awards – Large Office of the Year

Interior design wins both the Jury prize and the People’s Choice award

Amsterdam, Netherlands. Thursday evening, February the 20th, the award ceremony of the international Frame Awards took place. CBRE’s Dutch headquarters in Amsterdam, The Core, was nominated in the category Large Office of the Year. It won both the jury prize and the public prize. The awards are an annual initiative of Frame Magazine, one of the leading magazines in the field of architecture, interior design and product design. A total of nine offices were nominated in this category, including the ASICS headquarters, on which CBRE worked in collaboration with Powerhouse Company. The jury chose the winners for each category based on pitches held on February 19 and 20, 2020. In addition, the public could vote for their favorite projects for the People’s Choice Award

Workspace – Long tables facilitate working together in project teams. The greenhouses in the back are used as meeting rooms. Photo credit: Stijnstijl Photography

Library – a place to relax and focus in a calm and comfortable ambience. Photo credit: Stijnstijl Photography

Background The Core: from car garage to office

The Core is a former 50-year-old car garage in the Amsterdam Schinkel area and was completely transformed into a modern and innovative office in one year. The building has thus been given a sustainable second life, with the authenticity of the garage still visible in the interior. For example, the old overhead doors and shed roofs are still part of the interior. The office was created entirely by CBRE’s own design team, which has been designing interiors for many years for major brands. The workplace concept, sustainability, and complete renovation were also realized by CBRE itself. Earlier this year, the office was already nominated for ‘Interior of the by the Dutch Architect platform Architectenweb.

Green plants provide clean air and a natural feeling in The Core. On the left are lockers made of recycled materials. In the back: art wall, also made of recycled materials. Photo credit: Stijnstijl Photography

Workspace – The authentic car garage roof allows northern light to shed on the workplaces. On the right: greenhouse meeting room. Photo credit: Stijnstijl Photography

People-centric

Ramon Beijen, Creative Director at CBRE Netherlands: “We are extremely happy with this prestigious international prize. It is with great pride that in this way we receive appreciation for the design of our office, The Core, a transformed old car garage in Amsterdam. In particular, it is also a recognition of the path that CBRE has taken and the integrated approach of the different teams that created this office. This prize puts us, and in particular our ambitious and talented design team, more firmly on the map.”

Cafe – An informal place to work or meet with colleagues and clients. Photo credit: Stijnstijl Photography

Cafe – An informal place to work or meet with colleagues and clients. Photo credit: Stijnstijl Photography

During the entire process to create The Core, not only this building was transformed, but also the organization. Beijen continues: “With the division of the office into different zones, we went from an activity-related working environment to a workstyle-related environment. Here, people are at the centre, and we focus on innovation, co-creation, health and sustainability. The design optimally supports this philosophy, without losing sight of the unique character of the building.”

Client Lab – A flexible space that facilitates cocreation with clients and in various possible settings. Photo credit: Stijnstijl Photography

Greenhouses – all meeting rooms have a different theme and offer the option to have standing or sitting meetings. Photo credit: Stijnstijl Photography

Four zones

The Core has four different zones, suitable for every type of employee. For example, there is the Library, where employees can work in a focused and quiet ambience. The Cafe is the ideal place for meeting and connecting. Here colleagues come together or with clients for informal meetings. The Workplace is the bustling heart of the office where people work hard, and in the Client Lab colleagues and clients come up with creative answers to housing issues.

Technical sheet

Design: CBRE Design (Netherlands) Designers: Ramon Beijen (Creative Director), Bente Bollen, Birgit van de Steenoven, Johan Pragt

Floor area: 4.700 square meters Workplace concept: workstyle-related environment with 4 zones: The CBRE Café, the Client Lab, the Workshop and the Library

Sustainability: aiming for WELL Platinum & LEED Gold certifications Building type: sustainable transformed former car garage

Date of completion: February 25, 2019

Location: Anthony Fokkerweg 15, 1059CM Amsterdam, North-Holland, The Netherlands

Design Lab – The design team has its own space to create modern and flexible workplaces with and for clients. Photo credit: Stijnstijl Photography

Floor plan ground floor The Core – Top left: garage. Bottom left: Cafe. Centre: Workshop. Left: Client Lab. Photo credit: CBRE Netherlands

About CBRE Design
CBRE Design (CBRE Netherlands) has been specializing in designing high-profile work environments for over 20 years. With a creative team of (interior) architects, designers and placemakers we design for (international) clients including Asics, Heineken, Wageningen UR, GuerrillaGames, Oracle, Booking.com and also for charity organizations such as Unicef and KiKa.

Our mission is to explore all the potential in working and to improve the vitality of people. By inspiration, creation and engagement we design healthy and holistic contemporary work environments. This creates places where there is room for memorable moments, where the experience of the user is central.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*