Breaking

Weekend House in Beskydy

A non-traditionally traditional cottage in idyllic mountain landscape.

An extraordinary place in the southern part of the Moravian-Silesian Beskydy. Mountain landscape with almost no other buildings nearby – with the exception of just few scattered homesteads. The plot borders on the road from the upper part and is formed by a wild mountain meadow sloping down to a wooded shadowy gully with a flowing brook.

Centre of the design was searched in the primordial mountain atmosphere. The process was none too easy, being significantly influenced by the Beskydy Protected Landscape Area Administration and its rigid building regulations, which much complicate the creative or innovative approach.

The first ideas were not related to space and volume. They aimed to the material which could express the context and serve as a pivotal conceptual guideline. Concrete and larch wood. How can characteristic features of these materials, contrasting to a large degree, be used in the best way and with minimal means?

Heaviness and lightness. Concrete embodies the heavy hollow platform, partially burrowed into the earth surface, with almost cave atmosphere. It hides larch bedroom cabins and service house spaces.

Two light larch boards, holding the free-flowing space with open views into mountain scenery, were then supported against each other on this piece of rock.

The undisrupted surrounding landscape around the house continues to flow almost unnoticed. The concrete shall turn grey and overgrow with moss, the larch wood shall gain greyish-silver patina, and the access path from sandstone stones shall be barely seen in the meadow grass.

Project name

Weekend House in Beskydy

Studio                          Pavel Míček Architects

Author                          Pavel Míček

Website                       www.pavelmicek.com

Contact e-mail            arch@pavelmicek.com

Project location           Beskydy Mountains, Czech Republic

Project year                 2011 – 2013

Completion year          2014 – 2019

Built-up area               154 m2

Usable floor area        185 m2

Volume                        937 m2

Photo credits               BoysPlayNice | www.boysplaynice.com | info@boysplaynice.com

Collaborators               Structural Engineering: Vladimír Uchytil

Mechanical Engineering: Oto Nový

Building Physics: Milan Farář

Electrical Engineering: Jaroslav Tesař

Materials

Concrete | Ground floor

Larch wood | First floor

Glass | Building shields

Crude steel | Staircase

 

Products and brands

General contractor | Drga stavební společnost

Windows | Jánošík okna – dveře

Larch facing, floors | Dveře a podlahy

Interior | Pavel Míček Architects

Kitchen | Akrees

Kitchen appliances | Siemens

Hob | Bora

Sanitary technology | Laufen

Sofa | mm interiér

Chairs | Vitra

Heat pump | IVT centrum

Leave a comment

Your email address will not be published.


*