Breaking

An Unusual Library for Collège Trinité

Located at the foot of Mont Saint-Bruno, Collège Trinité wanted to modify its library with the ambition of going beyond the known institutional framework. Today, the library has taken on the appearance of a large unifying room with space flexibility giving students several usage possibilities by the combination of different areas and varied furnishing.

Green zone ©Maxime Brouillet

The premises have been designed to respond to new trends in teaching pedagogy. The new layout fosters research and study but is also an environment suitable for teamwork, collaboration, and relaxation.

Lounge section ©Maxime Brouillet

The entrance is a quieter space where favorite books are accessible from a large and low library integrated with plants.

Suspended acoustic panels reminiscent of the topography of Mont Saint-Bruno create a division towards the formal collaborative zone. On the other side of the central wall, we discover a completely different space leading to more relaxed work where discussion and exchanges are encouraged.

Overview of the collaborative space ©Maxime Brouillet

Two glass rooms are erected on either side of the space. One serves as a conference room while the other with its eclectic and colorful seating serves as a creative space. In the center, we find the student lounge, also acting as a co-working place.

Socialization space ©Maxime Brouillet

The green zone adjacent to the curtain wall remains the signature touch of the premises. This inspiring space appeals to biophilia and contemplation practices. The wooden furniture and the hanging cocoon seats echo the surrounding nature.

Consultation space ©Maxime Brouillet

Other photos can be seen in gallery down below

Technical description

Official name of the project: Collège Trinité / Library

Location: Saint-Bruno-de-Montarville

Project end date: Summer 2019

Area: 5400sf

Customer: Collège Trinité

Project manager: Cynthia Papineau

Collaborator: Nicola Tardif-Bourdages

Graphic interventions: Francois Leandre

Photograph: Maxime Brouillet

 

About Taktik design

www.taktikdesign.com

Taktik design is a Montreal-based company close to people and attentive to its customers and their needs. The understanding of places and their functionalities are at the heart of their approach and their concepts. Composed of a creative and passionate team, Taktik design constantly innovates to improve the use of spaces and to create unique worlds.

“For us, a successful space cannot be summed up only in its aesthetics, but also in its ability to create a link between its users and the created environment.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*