Breaking

‘Light Falls’: cascades of light reshape a Victorian house in Kensington, London

London-based FLOW Architecture (www.flowarchitecture.co.uk) with Magrits (www.magrits.com) has extensively redeveloped a Victorian terraced house on a leafy and quiet road in Kensington, London. The project consists of the practically complete demolition and reconstruction of the existing dwelling — a large four-storey end-of-terrace house, originally built in 1851 — together with the addition of a basement and a double-height rear-extension.

Challenging the traditional way of inhabiting historical housing, the project responds to the needs of a family dissatisfied with the poor quality of light inside the building and with the compartmentalised Victorian layout. Spatial planning was driven by maximising the potential for natural light and the fluidity of the vertically stacked living spaces, in order to accommodate the client’s living requirements and their growing art collection.

©NAARO

“The name Light Falls perfectly expresses the soul of the house! The cascading effect of daylight, brought in vertical motion to the centre of the building, enlivens the interior spaces and dissolves the borders between outdoor and indoor spaces” — says the design team.

©NAARO

©NAARO

Set within the Abingdon Conservation Area, the house is subject to a number of planning restrictions, which dictate that its external appearance must be largely preserved. The design features are concentrated towards the core of the building, with the re-organisation revolving around a new interior courtyard that acts as a visual centre to the living spaces. Next to the courtyard, a series of double-height spaces amplify the effect of the cross-views throughout the living quarters. Similarly, the staircase opens completely towards the bottom section of the house to organise the sequence of the entertainment areas.

Natural light plays a key role in the project: two large frameless skylights are positioned at the top of the courtyard and the open staircase to enhance the permeability of the building. As a result, abundant daylight fills the heart of the dwelling, carving out the volumes from the original mass and creating a series of fascinating effects.

©NAARO

With the rear extension, the dining room features a direct visual link to the garden through the light-weight glass extension. Panoramic sliding doors open towards a generous terrace shaped by the presence of a large walnut tree. Here, the walls are cladded in glass-reinforced concrete panels (GRC) that fold to form a curved bench and the stairs to the garden, creating a visual connection with the dynamic lines of the interiors, which is continued in the design of the planters’ edges in the outer part of the garden.

Within the project, traditional construction methods and materials have been combined with more innovative solutions, such as the GRC panels in the garden, and the internal series of bespoke joinery pieces designed with special cut-out handles and engraved with graphic designs.

©NAARO

©NAARO

With their sculptural yet fluid treatment, the vertical perforations of the courtyard and the open staircase offer spectacular and unexpected visual connections within the house, pouring generous daylight deep into the dwelling. The result is a strong visual connection with the outdoors, with the sun casting ever-changing hues on the dwelling’s white-washed walls.

Annarita Papeschi and Vincent Nowak_FLOW Architecture ©NAARO

Project name: Light Falls

Location: Kensington, London (UK)

Architect: FLOW Architecture with Magrits

Project team: Vincent Nowak, Annarita Papeschi (FLOW Architecture), Maria Grazia Savito (Magrits)

Client: private

Completion: January 2019

GFA: 290 sqm (house); 175 sqm (front and rear garden)

Contractor Shell & Core: London Basement

Contractor Fit-out: Michael Brady

Consultants:

Structure: StructureMode

MEP: SGA Consulting

Quantity Surveyor: BTP Group

Lighting Design: Mindseye

AV Consultant: Openfield Technology

Planning Consultant: ADL Planning

Photography: ©NAARO

 

FLOW Architecture

FLOW Architecture is a RIBA Chartered practice working at the intersection of architectural design and urban research. Questioning the fundamental relationship between human and space, and at the larger scale between citizens and cities, FLOW Architecture’s work explores the radical potential of ubiquitous technologies to develop collectively crafted experiences and spaces. By layering the observation of environmental and bodily phenomena, their approach develop novel aesthetics that emerge from the collaboration of matter, technological infrastructures and human behaviours.

Since the practice’s inception in 2013, FLOW Architecture has built an extensive experience on residential projects in London, with the recent completion of the Light Falls house representing the apex of the office explorations on novel form of domesticity. The studio is currently developing the design for a newly built family house on the hills of Vicenza, northern Italy. A focus on bottom-up forms of public engagement is at the core of FLOW Architecture’s urban research, a theme that the firm investigates through the making of installations and events that have appeared at festivals and art venue in UK and Europe. In 2017 FLOW Architecture was awarded the 3rd prize at the Tallinn Biennale Pavilion Competition for Breathe!. They were also part of the London Festival of Architecture in 2016 and in 2018, respectively with Intertwined and The HeartBit Walks. The studio is currently working on the responsive installation Affectual Infrastructures, to appear in summer 2019.

FLOW Architecture’s vision is the results of its founding members’ extensive experience developed through collaborative teaching and independent research of its partners.

FLOW Architecture

www.flowarchitecture.co.uk

info@flowarchitecture.co.uk

www.facebook.com/FlowArchitecture

twitter.com/@FlowArchUK

www.instagram.com/flow.architecture

Leave a comment

Your email address will not be published.


*