Breaking

Simple in Perfect Harmony

In the beginning there were two single-story houses, unproportioned in the street context which in itself is characterized by a cold, gray and misfit appearance in its constituent buildings with decontextualized images and striking façades.

©Ivo Tavares Studio

The buildings ranged from typical historic buildings to others that were more contemporary or pointed towards that intention. The idea was to simplify with clean and sober lines, something that would find itself without emphasis, something light, something that would adapt to the immense possible futures that the street may have.

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

The building appears as a volume at the street level, that gets suspended in its inner quarter over the basement floor, where the parking lot is located. Basically, it’s a suspended volume without interfering with the neighboring ones.

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

The building is developed/designed for a university market “target”, so its interior is defined by this concept, through apartments with a simple set of plans, and other more avant-garde elements working in perfect harmony.

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

Through the use of color, it is provoked a sense of living, that doesn’t cause restrictions but turns the place fluid to the several contexts this typology might have. It felt imperative to attribute character to this interior space, enabling to be someone’s space, someone who is starting a new academic or professional life or even just passing temporarily, this should be the space that allows them to feel as their own place, their home for the time being.

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

©João Nuno Macedo, Arquitectos

Project name: Santa Cruz

Office: joão nuno macedo, arquitectos

Architects: João Nuno Macedo

Website: www.joaonunomacedo.com

Mail: geral@joaonunomacedo.com

Facebook: www.facebook.com/joaonunomacedo

Instagram: www.instagram.com/joaonunomacedoarquitectos

 

Location: Braga

Conclusion year: 2019

Build Area (m2): 1296.60

Client: Privado

 

Photographer: Ivo Tavares Studio

Website from the photographer: www.ivotavares.net

Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio

Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

Leave a comment

Your email address will not be published.


*