Breaking

Casa Rio

The project results from the remodeling of an old farmhouse located in a yet very rural city. By disassembling the poor materials of the old facade we discovered that the house was actually made up of three small houses built according to the needs of the former owner. This was the key premise for the creation of our project, maintaining the structure of the original volumes and assume their original shape uncovered, unifying them through a slab perforated by a central patio that fills with light the entire social area, located on the ground floor. A garden roof finish on this central slab offers a new intimate garden to all rooms and private areas of the house.

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

In terms of materiality, our intention was to create a strong contrast between the two floors. On the ground floor a rougher materiality, denouncing the tectonic of the construction, transmitting the sensation of living inside a granite excavated mass, with a very strong relation with the exterior space. And in the upper floor, the geometry of the three original houses is denounced throw their materialization as pure white volumes, flooded with light. On this floor, the high right feet, the wooden shutters, the white and the wooden floors recreate the feeling of a typical Portuguese country house.

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

©Ivo Tavares Studio

Other photos can be seen in gallery down below 

Project name: CASA RIO
Architecture Office: PAULO MERLINI architects
Main Architect: Paulo Merlini / André Santos Silva

Website: www.paulomerlini.com

E-mail: office@paulomerlini.com

Facebook: www.facebook.com/paulomerliniarq

Instagram: paulo_merlini_architects

Location: Gondomar, Portugal
Year of conclusion : 2020
Total area: 350 m2
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

Website : www.ivotavares.net

Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio

Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

Leave a comment

Your email address will not be published.


*